VAD ÄR MAGNESIUM & VARFÖR BEHÖVER JAG DET?

magnesium

Magnesium är ett viktigt mineralämne för oss människor. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium för att inte drabbas av benskörhet.

Magnesium bidrar bland annat till:

 • nervsystemets normala funktion 
 • normal muskelfunktion 
 • bibehålla normal benstomme 
 • normal energiomsättning 
 • bibehålla normala tänder
 • minska trötthet och utmattning  
 • motverka kramper och domningar i kroppsdelar

Symtom vid magnesiumbrist:

 • Kramper, ”restless legs”
 • Trötthet, håglöshet
 • Försvagat immunförsvar
 • Matsmältningsproblem
 • Sömnbesvär
 • Benskörhet
 • Svagare tandemalj
 • Oregelbunden hjärtrytm, hjärtklappning

Vad är dagsbehovet av magnesium?
Dagsbehovet av magnesium är runt 300 mg per dag för vuxna, vilket är mer än andra mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler).

Hur får jag i mig magnesium?
Livsmedel som innehåller magnesium är främst solros- och pumpafrön, cashewnötter, fullkornsprodukter, baljväxter, bladgrönsaker, kött, fisk och skaldjur. Vi får även i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten.

Magnesiumtillskott:
Den mesta delen magnesium finns i skelettet, men det finns även mycket magnesium i våra muskler och nerver. Stress, vätskedrivande medel och alkohol gör att det försvinner mycket magnesium ur kroppen. Behovet av magnesium ökar även avsevärt när vi anstränger musklerna som exempelvis vid ett riktigt hårt träningspass. Detta gäller även vid mental stress. Magnesium har även en lugnande och avslappnande effekt och tillskott av magnesium kan därmed med fördel tas på kvällen för att bidra till en god nattsömn.

För dig som tränar mycket och vill få i dig extra magnesium finns det utöver invärtes kosttillskott även utvärtes alternativ exempelvis i sprayform. Studier visar nämligen att magnesium kan tränga in genom huden och att hårsäckarna är viktiga för upptaget. Det finns vissa former av magnesium som är mer lättupptagliga än andra. Exempel på sådana lättupptagliga former är magnesiumcitrat, magnesiummalat och magnesiumlaktat. Tänk därför på att välja en form som är lättupptagligt om du väljer att ta tillskott av magnesium.

-15%

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *