CANDIDAÖVERVÄXT – VAD ÄR DET & HUR BLIR JAG AV MED DET?

Vi har en uppsjö av bakterier i vår tarm uppdelade i hundratals olika arter. Dessa har många olika funktioner i vår kropp och rubbningar i tarmfloran är en vanlig orsak till magbesvär. Man kan säga att tjocktarmen är som en helt egen värld med mikroskopiska små invånare, bakterierna. De är nästan 10 gånger fler än antalet celler som vår kropp består av. Man bör ha ungefär 90% snälla bakterier och inte mer än 10% elaka bakterier för att det ska råda en god balans i tarmen. De goda bakterierna bidrar med flera positiva hälsoeffekter. De tillverkar B-vitamin och K-vitamin, de producerar ämnen som sänker PH-värdet vilket skyddar mot skadliga inkräktare och de stimulerar även en stor del av vårt immunförsvar. De tillverkar även serotonin som får oss att må bra och stimulerar tarmrörelserna, och de kan även påverka vårt näringsupptag.

Parasitsjukdomar och svampsjukdomar som exempelvis candida är vanligare än vad många tror och de kan ställa till stora problem. Parasiter kan vi få i oss på många olika sätt till exempel från djur, genom att äta rått kött, dricka förorenat vatten etc. Candidaöverväxt kan bland annat uppstå till följd av antibiotikakurer som påverkar den goda bakteriefloran negativt. Överväxt av candida kan även uppstå vid en stressig livsstil, dålig kosthållning med ett stort intag av processade och sockerrika livsmedel som göder candida. Även fysisk inaktivitet kan öka risken för candidaöverväxt då candida trivs i en syrefattig miljö.

Vanliga symtom vid candidaöverväxt är:

  • Eksem
  • Klåda
  • Svårigheter att smälta maten
  • Återkommande magsmärtor
  • Vit beläggning på tungan
  • Oregelbunden mens
  • Humörsvängningar
  • Kronisk trötthet
  • Minnesförlust

Om du upplever ovan nämnda symtom kan det vara en bra idé att kontakta en läkare för att göra en analys samt söka en lämplig behandling. Du bör även undvika processade och sockerrika livsmedel då detta göder candida. Ät i stället en basisk kost med mycket gröna grönsaker, grövre sädesprodukter, naturella nötter etc.

Dessa kosttillskott kan även vara värda att prova mot candidaöverväxt <3

-7%

Detox

DETOX

641.00 kr 596.00 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *