VAD ÄR B12?

Vitamin B12 (kobalamin) är en av de åtta B-vitaminer som finns. Alla B-vitaminer är vattenlösliga och lagras därför inte i kroppen, med undantag för vitamin B12. B12 bidrar till normal energiomsättning samt till nervsystemets normala funktion. Vitamin B12 bidrar även till normal bildning av röda blodkroppar och till immunsystemets normala funktion.

Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som exempelvis fisk, skaldjur, kött, ägg och mjölkprodukter. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan också innehålla lite vitamin B12. Vissa drycker berikas även med vitamin B12 exempelvis havre-, soja och risdryck. För veganer är det därför mycket viktigt med tillskott av vitamin B12 eller tillräckliga mängder av berikade livsmedel. Även för lakto-ovo-vegetarianer kan intaget av vitamin B12 bli för lågt, trots att vitamin B12 finns i både ägg och mjölkprodukter.

Brist på vitamin B12 kan leda till svår blodbrist så kallas perniciös anemi och i allvarliga fall även nervskador. Störst risk för brist på vitamin B12 har som sagt veganer och de med sämre upptagningsförmåga exempelvis äldre.
Vanliga bristsymtom är bland annat:

  • Trötthet
  • Allmän svaghet
  • Andnöd

Just nu får ni 15% rabatt vid köp av vitamin B12, så passa på att bunkra upp! <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *