MSM + C-vitamin = Sant

De flesta har hört talas om C-vitamin. Kanske har du redan från barndomen fått höra att det är bra att äta apelsiner för att de är rika på C-vitamin som är bra för immunförsvaret. Men MSM är fortfarande för många ett frågetecken. I dagens blogginlägg tänkte vi försöka reda ut vad MSM och C-vitamin egentligen är, och varför de är så bra att ta ihop!

Vad är MSM?
MSM (Metylsulfonylmetan) är organiskt svavel som finns naturligt i kroppen. Svavel utgör en del av innehållet i proteinet kollagen och keratin som bland annat bygger upp brosk, senor, bindväv, muskler, hår, hud och naglar. Svavel finns naturligt i många livsmedel, särskilt i proteinrika livsmedel. Kött, fisk och flera olika frukter, grönsaker och spannmål är livsmedelskällor som är rika på svavel. Svavel i livsmedel förstörs dock till viss del vid bearbetning, uppvärmning och förvaring. I många länder, exempelvis Ungern, är det även populärt att bada i svavelhaltiga källor för att det anses läkande, lindrande och hälsosamt för kroppen.

MSM går att ta i form av tillskott. Många upplever avsevärda förbättringar vid bland annat ledbesvär, värk, eksem, psoriasis, akne, sköra naglar, håravfall och försämrad hårkvalitet samt en förbättrad återhämtning efter fysisk aktivitet vid intag av MSM.

Om du vill testa tillskott av MSM bör du börja med en halv dos då det kan ha utrensande effekter. Vanliga utrensningssytom som man kan uppleva de första dagarna/veckorna är bland annat huvudvärk, orolig mage och dålig hy. Detta är ingen fara utan det kommer att gå över, det är kroppens sätt att ”rensa ut” systemet.

Vad är C-vitamin?
C-vitamin, även kallat askorbinsyra, tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer. C-vitamin behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. C-vitamin är även bra för immunförsvaret och fungerar som en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Oxidativ stress är en inre kemisk obalans som uppstår när kroppen själv producerar för mycket skadligt syre, fria radikaler, eller när ämnen tas in i kroppen som orsakar skada exempelvis ämnen i cigarettrök.

C-vitamin kan inte bildas i människokroppen och måste därför tillföras via kosten. Många djur kan själva producera C-vitamin, men människan är en av de få arter som inte kan producera detta. Vi saknar nämligen ett nödvändigt enzym för denna process. C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. C-vitamin är värmekänsligt vilket gör att mängden C-vitamin i maten minskar om den hålls varm länge eller värms upp flera gånger.

Lindrig brist på C-vitamin kan leda till trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, vilket är en sjukdom med symtom som inflammation i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet.

Varför ska man ta MSM ihop med C-vitamin?
MSM bör tas ihop med C-vitamin, då C-vitamin förbättrar upptaget och effekten av MSM. MSM ihop med C-vitamin kan hjälpa vid bland annat ledbesvär, eksem, psoriasis, akne, sköra naglar, håravfall och försämrad hårkvalitet.

Nedan har vi länkat MSM-kapslar och EKO C-vitamin från Helhetshälsa. Köp en MSM-kapslar och få en EKO C-vitamin på köpet. Det kan inte bli mycket bättre än så! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *