Matcha – superteet alla pratar om!

Matcha – superteet alla pratar om!

Matcha anses vara ett av världens finaste teer och i Japan har det använts i matlagning, bakverk och dryck i många hundra år för dess härliga gröna färg och goda näringsegenskaper. Det är dock inte fören på senare år som detta superte har blivit uppmärksammat bland de hälsomedvetna i USA och Europa.
Matcha är ett finmalt grönt te där hela bladen från busken har pulveriserats. Bladen har skyddats från solljus innan skörd vilket ökar klorofyllnivåerna och på så sätt även näringsinnehållet. Man brukar säga att en kopp matcha motsvarar cirka tio koppar vanligt grönt te i näringsvärde. Matcha innehåller rikligt med polyfenoler vilket är antioxidanter som sägs ha en skyddande effekt mot bland annat hjärtsjukdom och högt blodtryck. De sägs även stimulera ämnesomsättningen och motverka kroppens åldrande. Eftersom matchan är pulveriserad har den en kraftig och intensiv smak.

Matcha innehåller koffein, men dock inte lika mycket koffein som kaffe. Matcha kan därför passa de som är känsliga för de koffeinkickar som kan uppkomma till följd av kaffedrickande. Av matcha får man istället en mer balanserad energinivå samtidigt som den har ett högt innehåll av aminosyran L-teanin som sägs vara stressdämpande samt göra oss mer avslappnade och koncentrerade.

Enligt den traditionella japanska teceremonin ska cirka en kvarts till en halv tesked matcha vispas i varmt vatten med en bambuvisp tills ett lager av grönt skum lägger sig på ytan. En kopp matcha ger cirka 4–6 timmar av stadig energinivå och det bör därmed räcka med 1-2 koppar matcha per dag.
Det finns även en uppsjö av recept innehållande matcha med allt från matchalatte till energibars, glass, bakverk etc. Matcha kan alltså användas till mångt och mycket, endast fantasin sätter gränserna!

Här nedan följer ett recept på en smoothie med matcha och ananas som med fördel kan intas till frukost för en bra start på dagen eller till mellanmål om du vill boosta din energinivå samtidigt som den har en rogivande effekt.

RECEPT

Matcha & ananas smoothie
2 glas

INGREDIENSER:
en banan
2,5 dl ananas
2,5 dl spenat
1,5 dl valfri mjölk
½ tsk matcha pulver
pressad citron
is

Blanda alla ingredienser i en mixer och njut sedan av denna fräscha smoothie!

Greens

Matcha 100g

249.00 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *