Järnbrist – känner du igen dig?

Järnbrist – känner du igen dig?

Järn är ett av kroppens nödvändiga näringsämnen, men det är också ett av de näringsämnen som kroppen har svårare att ta upp. Kvinnor är de som, mest av alla, behöver se över sitt intag av järn i och med att just kvinnor ofta kan lida av järnbrist.

Varför behövs järn?
Järn ingår i kroppens röda blodkroppar och behövs bland annat för syretransporten från lungorna till kroppens vävnader. Järn bidrar alltså till normal bildning av röda blodkroppar. Järn bidrar också till ett normalt fungerande immunsystem och ingår i en del enzymer.

Hur får vi i oss järn?
Järn finns i en mängd livsmedel men framför allt i inälvs- och blodmat så som lever eller blodpudding. Järn finns även i andra animaliska produkter så som alla typer av kött och ägg. Men även vegetabiliska livsmedel innehåller en mängd järn, så som fullkornsprodukter, spenat, bananer och persikor.

Järn är ett av de näringsämnen som kroppen har svårt att ta upp och det järn som är lättast för kroppen att ta upp (hemjärn) finns mestadels i animaliska produkter. De järn (icke-hemjärn) som finns i vegetabiliska livsmedel tas inte upp lika lätt vilket kan vara problematiskt om man är vegetarian eller vegan. Det finns de ämnen som förbättrar upptaget av icke-hemjärn, så som Vitamin C, men annars kan det vara lägligt att ta ett tillskott av just järn.

Järnbrist och symptom
Som tidigare nämnt kan det vara svårare för vegetarianer och veganer att få i sig järn men även kvinnor sägs vara i riskzonen. Anledningen till detta är oftast att kvinnor förlorar en mängd blod genom exempelvis riklig menstruation och speciellt gravida kvinnor kan behöva tänka lite extra på sitt intag av järn.

Får man i sig tillräckligt med järn via kosten så fyller man på kroppens järndepåer, men om dessa töms och maten inte bidrar med tillräckligt med järn så kan man få järnbrist. Typiska symptom vid järnbrist är trötthet, man blir lätt andfådd och ett nedsatt immunförsvar. Är dessa symptom något man känner igen, framför allt om man är biologisk kvinna, bör man pröva ett tillskott av järn!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *