Så stillar du ditt sötsug

Så stillar du ditt sötsug

Ordentliga måltider

För att hindra att sötsuget kickar in gäller det att tänka långsiktigt; se till att alltid äta ordentligt och att hålla blodsockret på en normal nivå. Varje stor måltid bör innehålla kolhydrater, protein och fetter. Den näringsfattiga isbergssalladen med ceasardressing som du åt till lunch kan därför bli fällan som gör att du hamnar i sockersuget på eftermiddagen. Var inte rädd för bra kolhydrater. I de flesta fallen kan ett sockersug bero på att kroppen egentligen försöker säga något annat. Om man inte äter tillräckligt med kolhydrater kan kroppen börja sukta efter socker. Men komihåg att välja de bra kolhydraterna som tex; grovt bröd, råris, rotfrukter, bönpasta m.m

Mellanmål

En bra regel är att aldrig låta det gå mer än fyra timmar mellan måltiderna. Därför är mellanmål viktigt. Försök att undvika de kalorisnåla, kemiska proteinbarsen som finns att köpa i matbutiker. Även om de inte innehåller socker kan de innehålla sötningsmedel som i vissa fall kan trigga igång ens sockerbehov. Gör en egen smoothie att ta med på jobbet istället, eller en raw bar med nötter och torkad frukt. 

En detoxperiod

Bestäm dig för att köra en sockerfri period under t.ex fyra veckor. Töm kyl, frys och skafferi från sådant du har svårt att hålla dig borta ifrån. Försök även att undvika vetemjöl, vitt ris, pasta och bröd som gör att blodsockret stiger snabbt och ökar sötsuget.

Krom – mineralet som kan dämpa ditt sötsug

Krom är ett mineral som är viktigt för koppens omsättning av glukos. Tillsammans med insulin sänker kromet blodsockret genom att ta upp glukos från blodet. Om man vill höja sitt dagliga kromintag finns det tillskott i form av tabletter, men skulle man bara vilja boosta kromintaget under en period kan man även göra det med livsmedel som innehåller krom. Krom finns i musslor, ål, tonfisk, broccoli, bönor och nötter. Så varför inte göra en middag med kikärtspasta och broccoli, eller ta toppa gröten med en generös mängd mandelsmör? Unna din kropp lite extra krom!

Nyttigt snacks till helgen

När man har ätit lösgodis i hela sitt liv, varje helg, kan det kännas svårt att bryta denna ovana. Här nedan finns därför tips på nyttigt, naturligt snacks att byta ut lösgodiset mot:

Extra Krämig hummus

1 paket kikärtor (á 400g)

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk spiskummin

1/2 pressad citron

1 1/2 msk olivolja

1/2 dl vatten

1 msk tahini

salt och peppar

Hemligheten bakom en riktigt krämig hummus är att börja med att mixa tahini, vitlök, vatten, olivolja i en matberedare tills dessa ingredienser bildat en tunn tahinisås. Därefter kör man ner resterande ingredienser i matberedaren och låter tahinisåsen och kikärtorna blandas till en krämig röra. Servera med grönsaksstavar!

Chokladdoppade mandlar med havssalt

200g mandlar

100g mörk choklad (helst 70% eller högre kakaohalt)

flingsalt

Lägg mandlarna i en varm, torr stekpanna. Rosta mandlarna ca 10 minuter, akta så de inte bränns vid! Smält chokladen i ett vattenbad eller mycket försiktigt i micron. Lägg mandlarna i chokladen. Ta upp mandel för mandel med hjälp av två gafflar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö flingsalt övett mandlarna och låt dem svalna. Förvara sedan i en burk, helst kylskåpskallt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *