Recept på Chiapudding – Boosta med de nyttiga chiafröna!

Chiafrön har länge varit ett av de mest populära superfoods som finns på marknaden, det lilla fröet med en mängd bra näringsämnet för vår kropp! Chiafrön innehåller både rikligt med proteiner, omega-3 fetter och kostfibrer som vår kropp behöver för att fungera optimalt.

Förutom att chiafrön innehåller proteiner, omega-3 fetter och kostfibrer finns också en mängd vitaminer och mineraler som boostar hälsan lite extra! Så som vitamin A, vitamin C, kalcium, järn och magnesium.

Recept som innehåller chiafrön finns i mängder och med många olika varianter, de flesta känner till exempel igen favoriten chiapudding som kan användas på en rad olika sätt. Chiapudding kan ätas som den är till frukost eller mellanmål men kan också blandas ned i en smoothie eller gröt för extra mättnad. Chiapuddingen går att variera hur mycket som helst.

Här kommer ett enkelt och gott recept på just chiapudding med kokossmak:

Till fyra portioner:

  • 2 dl kokosgrädde (extra creamy brukar fungera bäst)
  • 1 dl vatten
  • 4 msk chiafrön
  • Topping: Kokosflingor, bär, jordnötssmör och granola

Gör såhär: Blanda ihop allt förutom toppingen och låt stå över natten, ät till frukost eller ta med och ät under dagen!

Chiafrön går som sagt att använda till en del andra saker, förutom chiapudding, och då är chiasylt ett exempel på en nyttigare variant av sylt där chiafrön tillför en mängd nyttigheter men också ger sylten den fasta konsistent som eftersöks. Eftersom att chiafrön sväller när man lägger de i blöt ger de en bra mättnadskänsla och ett perfekt substitut i hemmagjord sylt eller istället för ägg. Chiasylt gör man enkelt genom att mosa färska bär, eller tinade frysta bär, i en skål och sedan tillsätta några matskedar chiafrön och vatten för att sedan låta det svälla i kylen. Om man vill ha en sötare sylt kan man tillsätta lite agave sirap.

Avslutningsvis är chiafrön ett perfekt substitut för ägg vilket gör att fröna passar bra för de som inte äter just ägg. Några matskedar vatten blandat med några matskedar chiafrön, som sedan får svälla, kan användas i de recept där man annars använder ägg som exempelvis pannkakor, biffar av olika slag eller bakverk. Pannkakorna blir både goda, enkla och nyttiga med banan, chiafrön, havregryn och växtmjölk i receptet!

Nötter & frön

Chia, 250g

87.00 kr

LIVSMEDEL

Chiafrön 300g

110.00 kr
65.00 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *