Vad är egentligen IBS och vad kan man göra för att lindra symtomen?

Vad är IBS?
IBS (Irritated Bowel Syndrome) tillhör en större grupp av sjukdomar i mag-tarmkanalen som kallas funktionella mag-tarmsjukdomar. Omkring 15-20% av världens befolkning lider av IBS och majoriteten av de som söker vård för IBS är kvinnor. Bland män tros mörkertalet vara stort, och hos barn och unga ökar antalet som diagnostiseras med IBS. Sjukdomen kallas även ibland för ballongmage eller stressmage. IBS är ofarligt men det kan dock påverka livskvaliteten avsevärt.

Varför får man IBS?
IBS är en vanlig sjukdom, men trots detta saknas fortfarande tillräcklig kunskap om vad det är som orsakar besvären. Förmodligen är det flera faktorer som samverkar, både fysiologiska och psykologiska. Psykologiska faktorer som stress, ångest och oro kan påverka upplevelsen av symtomen. Man vet idag att kost och stress har en avgörande betydelse för symtombildningen vid IBS.

Symtom vid IBS
Symtomen vid IBS är väldigt individuella och de varierar från person till person, både i sin karaktär och svårighetsgrad. De inkluderar dock nästan alltid några av följande symtom:

 • Gaser
 • Uppblåsthet
 • Diarré
 • Förstoppning
 • Omväxlande förstoppning och diarré
 • Smärta
 • Magknip
 • Buller (ljud från magen)

Behandling vid IBS
När magen inte fungerar optimalt kan detta påverka hela ens liv. De fysiska besvären tar mycket energi då det blir svårt att helt koppla av och fokusera på annat. Många upplever även att magproblem begränsar ens sociala liv då man ofta tvingas tacka nej till sociala aktiviteter på grund av smärta, uppblåsthet, gaser etc.
Standardiserad behandling av IBS har länge saknats i Sverige. För några år sedan gjorde dock kostbehandlingen FODMAP från Australien entré i Sverige, vilket har hjälpt många som lider av IBS.

FODMAP rekommenderar bland annat att personer med IBS bör undvika:

 • Stora mängder fruktos (fruktsocker) och då specifikt frukter som innehåller mer fruktos i förhållande till glukos tex äpplen, päron, vattenmelon, aprikos, persika, mango, nektarin, honung, fruktjuice och fruktsallad.
 • Laktos (mjölksocker) kan reta tarmen och ge problem även om man inte är laktosintolerant. Enligt FODMAP bör de med IBS därför undvika livsmedel som mjölk, fil, yoghurt, glass, mjölkchoklad, färskost etc.
 • Oligosackarider (kostfibrer) bryts inte ned i tunntarmen utan fortsätter ned till tjocktarmen i sin ursprungliga form. Oligosackarider är i vanliga fall bra för våra tarmbakterier då de fungerar som näring (prebiotika) för tarmbakterierna men de orsakar även fermentering (jäsning) i tjocktarmen, vilket kan ge besvärliga symtom för någon med IBS. Enligt FODMAP bör de med IBS undvika livsmedel som bönor, linser, kikärtor, jordärtskocka, bulgur, vete, råg, korn, rödkål, rödbetor, soja, sparris, selleri, vitlök, lök, purjolök och blomkål.
 • Överdriven konsumtion av sötningsmedel har en laxerande effekt för de allra flesta människor, men för de som har IBS kan de vara svåra att tolerera även i små mängder. Sötningsmedel tex xylitol och sorbitol hittar man ofta i tuggummi och halstabletter.

Välj istället:

Det vanligaste är att man provar FODMAP kostbehandling i 2–6 veckor beroende på hur symtombilden förändras. Då eliminerar man alla de livsmedel som kan uppröra magen. Därefter återintroduceras de livsmedel som man uteslutit till en nivå som kan tolereras. Detta för att undvika att utesluta livsmedel i onödan. Efter återinförandet vet du förhoppningsvis precis vilka livsmedel du klarar bättre och sämre. 

Om man lider av IBS behöver man ofta göra flera förändringar gällande kost, träning, sömn, stresshantering, relationer etc. Vissa specifika kosttillskott kan även vara till stor hjälp som ett komplement för dessa personer.

LactoVitalis Pro 
”All sjukdom börjar i magen” är ett citat som Hippokrates myntade cirka 400 f.Kr. Läkekonstens fader hade kunskap om betydelsen av maghälsa för tusentals år sedan och det stämmer lika bra även idag. Cirka 70% av vårt immunförsvar hittar vi i magen, och därför är vår mage och våra tarmar vårt största och viktigaste organ när det kommer till vårt immunförsvar. Tjocktarmen är som en helt egen värld med cirka 100 000 miljarder mikroskopiska små invånare, tarmbakterierna. Det finns ett hundratal olika sorters bakterier varav många som är bra för oss men även de som är dåliga. Man bör ha cirka 90% goda arbetande bakterier och inte mer än 10% elaka bakterier för att det ska råda en fin balans i vår tarm. När vi får för mycket, för lite eller fel sorts bakterier uppstår det problem som kan påverka tarmen, vikten, humöret samt immunförsvaret.
En del av de som drabbats av IBS har en störd bakterieflora i tarmen. Tillskott med probiotiska bakterier påverkar tarmfloran positivt. Genom att tillsätta flera goda bakterier kan dessa börja tränga ut de elaka bakterierna och därmed återställa balansen och då även maghälsan. Lactovitalis Pro innehåller 12 bakteriestammar och ger minst 6,5 miljarder bakterier, bland annat den välstuderade mjölksyrabakterienLactobacillus rhamnosus GG.

Glutamin 
Vid besvär eller sjukdomar som involverar magen exempelvis IBS är det vanligt att tarmen är skadad eller inte håller tätt, så kallad ”läckande tarm”. Glutamin kan då vara ett av de bästa tillskotten för att stödja läkningen.
Glutamin tillhör en av de 20 aminosyror som kroppen behöver för att bygga upp proteiner. Kroppen använder proteiner som byggstenar för muskler, hud, blodkärl etc. Glutamin är kroppens vanligast förekommande aminosyra och den har flera funktioner. För dig som lider av magbesvär är den viktigaste funktionen hos glutamin att den används av epitelcellerna i tarmslemhinnan för att reparera sig.

Cellenzym 
Matsmältningen är ett komplext system där mycket ska fungera. I genomsnitt äter en människa 40–50 ton mat under sin livstid som ska smältas och brytas ned av matsmältningen. För att kunna bryta ned maten och ta upp näringen behövs bland annat tillräckligt med enzymer. Om man vet att man har nedsatt matsmältningsfunktion kan man underlätta för kroppen genom att inta matsmältningsenzymer. Holistic Cellenzym innehåller matsmältningsenzymer som tas i samband med måltid.

Inflamino
Inflamino är ett hypoallergent, vegetabiliskt näringstillskott baserat på rårisprotein, vitaminer, mineraler, antioxidanter och örter. Örterna är inflammationsdämpande och hjälper till att lugna mage och tarm.

Örtte 
Det finns ett flertal örter som har positiva effekter för både mage och hälsa. Dessa örter har länge använts som huskurer för att lugna en krampande tarm, minska svullnad samt stödja levern och kroppens utrensande förmåga. Testa att dricka en kopp örtte en stund efter du har ätit eller under dagen och se vilken effekt det har på dig.

749.00 kr

HÄLSOKOST

Glutamin, 400g

328.00 kr
495.00 kr
259.00 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *