Vad är Spirulina?

 Vad är Spirulina?

Sprirulina är algen som hör till ett av de mest näringstäta födoämnen som finns! Spirulina har konsumerats av människor sedan lång tid tillbaka i fler delar av världen, bland annat i Sydamerika., men har på senare tid ökat betydligt i popularitet. På grund av näringstätheten i denna alg så har spirulina blivit klassad som en ”superfood” och den har många hälsofrämjande egenskaper.

Spirulina har som sagt många bra effekter på vår hälsa, bland annat så innehåller spirulina mycket lättupptaglig energi, ger mättnadskänsla och stabiliserar blodsockret. Den som är orolig för en trög mage kan vara lugn, spirulinan är lättsmält, men kan dock ge något utrensande symptom men dessa brukar gå över efter en period av användning.

Spirulina innehåller bland annat:

 • Mycket proteiner! Spirulina består av hela 67% proteiner.
 • 18 aminosyror, inklusive alla essentiella.
 • Omega 6 – fettsyror.
 • Spirulina innehåller alla vanliga vitaminer (utom vitamin D) men har extra mycket folsyra, vitamin B2 och vitamin B12.
 • Spirulina innehåller i synnerhet mycket magnesium, kalium, natrium, fosfor, mangan, jod, krom och molybden.
 • Mykopolysackarider (MP) som är lättsmälta och komplexa kolhydrater. Dessa kolhydrater, i kombination med protein, bidrar till att stärka bindväven i kroppen. Den sänker också blodets koncentration av fetter och kan verka inflammationsdämpande.
 • Klorofyll som kan vara det som ger spirulinan sin något utrensade effekt. Klorofyll är också bra för att stärka immunförsvaret i och med att det är en kraftfull antioxidant. Klorofyll kan också motverka dålig kroppslukt och dålig andedräkt.

Spirulina har alltså många positiva hälsoeffekter och alla näringsämnen i spirulinan gör den till ett livsmedel som fungerar på många bra sätt. Nog för att den bidrar till ett starkare immunförsvar och ger vår kropp många nödvändiga vitaminer och mineraler, men den fungerar även hormonbalanserande. Har man besvär med PMS, smärtor i brösten eller eksem och torr hud kan spirulina hjälpa! Den innehåller nämligen Omega 6 – fettsyran GLA som har visat sig vara verksam mot just detta.

Spirulina innehåller också järn som kroppen lätt kan ta upp vilket är en stor fördel, framför allt idag när många har brist på just järn. Spirulina innehåller faktiskt 28 gånger mer järn än lever och man får i sig lika mycket järn i 5 gram spirulina som i 150 g rå nötlever! Man kan alltså lika gärna äta spirulina och få i sig det järn man behöver och få många bra vitaminer och mineraler samtidigt.

 

Hur ska man använda Spirulina?

Spirulina finns i både pulverform och tablettform och går att använda på många olika sätt! En tesked i smoothien, i bakverk (muffins eller raw-bollar) eller i tablettform på samma sätt som man tar andra vitaminer och mineraler i kosttillskottsform.

När det kommer till hur man ska dosera spirulina så ska man komma ihåg att spirulina-algen verkar rensande i kroppen och kan ge effekter som illamående eller huvudvärk, därför bör man börja med en låg dos. Börja med en dos på ca ½ tesked för att sedan öka men minska dosen om illamående eller huvudvärk blir återkommande reaktioner.

Man kan till exempel börja dagen med en spirulina smoothie! Spirulinan har en ganska speciell smak som i sig själv inte är så god men döljer man den smaken i en smoothie så fungerar det alldeles utmärkt. Nedan följer ett recept på en syrlig smoothie som innehåller spirulina:

 

Recept:

1 tsk spirulina
1 banan
100 g fryst mango eller ananas (har man ananas blir det en ännu syrligare smak)

Någon cm färsk ingefära

1 dl havregryn
50 g fryst havtorn

Toppa med det du har hemma! Så som färsk frukt, musli/granola eller olika frön och nötter.

 

 Biverkningar och kontraindikationer

 Om man känner igen sig i följande beskrivningar bör man rådfråga en läkare innan man tar spirulina:

 • Personer som tar livsnödvändiga läkemedel, t.ex. blodförtunnande och ämnesomsättningsreglerande läkemedel. Spirulinans höga näringsvärde och renande effekt kan påverka medicineringen.
 • Personer med autoimmuna sjukdomar (sjukdomar där immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen) eller hematomakros (en sjukdom som leder till för hög järnhalt i kroppen).
 • Gravida eller ammande kvinnor, på grund av spirulinans renande effekter.
 • Personer med fenylketonuri (Föllings sjukdom) på grund av att spirulina innehåller aminosyran fenylalanin.

 

-15%
-16%

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *