Vad är detox?

detox_rena_kroppen_welloteket_halsokost

Vad är detox?

Ordet ”detox” är ett ord som många av oss hört mer och mer under den senaste tiden, men vad betyder det egentligen? Själva ordet betyder avgiftning och en detox sägs helt enkelt driva ut slaggprodukter ur kroppen och på så sätt öka ditt välmående!

Detox syftar på ett sätt att äta som leder till att slaggprodukter i kroppen rensas ut. Delvis kan en detox öka ditt generella välbefinnande men mer specifikt kan det leda till att du känner dig piggare, får bättre hy och hår, en mer välfungerande mage och ett bättre immunförsvar. Ordet detox används överallt och ofta som ett sätt att försöka marknadsföra specifika kostprogram men man bör vara lite försiktig när det kommer till allt som skrivs om detox. Man kan absolut göra en detox och rensa kroppen med hjälp av olika produkter men man behöver inte fastna i att det är tvunget att äta på ett speciellt sätt för att göra en detox på ”rätt” sätt.

Så om du känner dig trött, har en krånglig mage eller upplever att din hy eller ditt hår skulle behöva mer näring och stärkas kan det vara på sin plats att se över ditt kostintag och då kan vissa produkter hjälpa till att rensa ut kroppen och ge dig en detox.

 

Hur gör man en detox?

 Det finns som sagt en uppsjö olika kostprogram som ska fungera som en detox och det kan vara svårt att veta hur man ska göra och om man verkligen behöver följa ett speciellt program för att genomföra en detox. Att rensa kroppen på sådant som vi vet är dåligt för oss kräver egentligen inte ett speciellt kostprogram men vissa produkter kan hjälpa oss lite på traven.

Det som man bör försöka undvika om man vill genomföra en detox är:

  • Socker.
  • Gluten.
  • Nikotin/tobak.
  • Koffein/kaffe.
  • Halvfabrikat, smakämnen, sötningsmedel.
  • Kött, fågel, fisk.

Dessa livsmedel är ofta sådant som vi redan vet är mindre bra för kroppen men också sådant man i vanliga fall kan konsumera i mindre mängd, då och då, utan någon fara. Men vill man genomföra en detox och rensa kroppen kan man testa att utesluta dessa typer av livsmedel helt under en period. Märker man att man mår bättre av att utesluta dessa livsmedel under en period kan man självklart fortsätta med det men man ska inte heller vara rädd för att introducera dem igen, men i mindre mängd och vid speciella tillfällen, efter det att detox-perioden är över.

Det kan vara svårt att veta hur länge man ska genomföra en detox och även här finns många olika program som förespråkar olika långa/korta tidsperioder. Att utesluta vissa livsmedel kan märkas på kroppen under olika lång/kort tid, om man väljer att försöka avvänja sig vid t.ex. koffein så kan man under de första dagarna uppleva huvudvärk eller förstoppning och dessa konsekvenser är ju tvärtemot det man vill uppleva! Men efter några dagar till så kommer dessa konsekvenser försvinna och när du vant av din kropp vid koffein så kan det leda till att du istället känner dig lugnare och har lättare att somna.

Alltså är det svårt att säga exakt hur länge du bör hålla dig till en detox-period men när det kommer till att utesluta livsmedel så bör man ge det en tid innan man ger upp! Kroppen tar tid på sig för att vänja sig vid den nya situationen men ger man kroppen bra förutsättningar så kommer den vänja sig och då kan de positiva effekterna av att utesluta vissa livsmedel visa sig. Bra förutsättningar kan vara till exempel bra och näringsrik mat, regelbunden motion och en ordentlig sömn. Man ska också komma ihåg att detta är individuellt, vissa personer mår väldigt bra av att utesluta t.ex. gluten medan andra inte märker någon skillnad. Man måste alltså känna efter själv vad som passar för ens egen kropp!

 

Vilka produkter eller kosttillskott ska man välja?

 Det finns en mängd olika produkter och kosttillskott som sägs hjälpa om man vill rensa kroppen såväl som tillföra extra mycket nyttigheter. Ibland kan dessa produkter vara bra under en kort period men vissa kan man ta under längre perioder som ett dagligt tillskott.

MSM är ett kosttillskott som fungerar utrensande och som man kan ta dagligen, oavsett om man har en detox-period eller inte. MSM är ett organiskt svavel som nuförtiden blir svårare och svårare att få i sig via kosten. MSM sägs stärka hud, hår och naglar. Det kan också hjälpa mot en trög mage.

Spirulina är en annan produkt som blivit väldigt populär den senaste tiden och med all rätt! Spirulina är en alg som innehåller massor av vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror och proteiner. Spirulina sägs bland annat kunna stärka immunförsvaret och spirulina kan man ta varje dag i form av bland annat tabletter eller pulver.

 

-15%

Bra att ta som vegan

Chlorellapulver, 150g

230.00 kr 195.00 kr
-15%
Out of stock
139.00 kr 118.00 kr
-16%
Browse Wishlist
Out of stock

Detox

Detox

45.00 kr 38.00 kr
Sale!

HÄLSOKOST

DETOX

641.00 kr 596.00 kr

HÄLSOKOST

Holistic MSM, 200g

149.00 kr
-15%

Bra att ta som vegan

Spirulinatabletter, 125g

125.00 kr 106.00 kr
-15%
224.00 kr 190.00 kr
-15%
299.00 kr 254.00 kr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *