Har du brist på D-vitamin?

d-vitamin vitamin d brist symtom Har du brist på D-vitamin? D-vitaminbrist är väldigt vanligt bland oss svenskar då främsta källan till D-vitamin är solljus och tyvärr har vi inte så gott om det i Sverige under vintern. Under de mörka månaderna är det därför extra viktigt att vi boostar med tillskott av just vitamin D. Här kommer 6 tecken på att du skulle kunna ha d-vitaminbrist:
 • Trötthet
 • Depression
 • Svaga muskler
 • Dåligt humör
 • Sämre uthållighet
 • högt blodtryck
D-vitamin är bra för D-vitamin är bra för skelettbildningen och något som motverkar benskörhet (osteoporos) och karies. D-vitamin motverkar hjärt-och kärlsjukdomar, muskelsvaghet och är bra även för hud och hår. Mineralupptaget förbättras också av d-vitamin och behövs också för upptagandet av kalcium och fosfor i tarmen. D-vitamin anses också vara bra för fettförbränningen då det hjälper kroppen att ta upp kalcium. D-vitamin kan även höja sexlusten, reglera hormonbalansen och vara bra för fertiliteten. Den boostar också immunförsvaret och kan motverka förkylning och influensa. Det kan även vara bra för förstoppning, leverproblem, närsynthet och förbättrar insulinkänsligheten och minskar risken för diabetes typ 2. Symtom Vid brist på D-vitamin finns risk för autoimmuna sjukdomar och tydliga symtom på sjukdom kan vara:
 • trötthet
 • smärtor i händer, fötter, armar och ryggslut
Brist kan även leda till:
 • Förkylning och inflensa
 • retlighet, depression, psykoser,
 • benskörhet, led- och muskelvärk (fibromyalgi)
 • hudsjukdomar (psoriasis)
 • fetma (bukfetma)
 • diabetes
 • hjärt-och kärlsjukdomar
 • blodproppar
 • dålig aptit
 • lever- och tarmsjukdomar
D-vitamintillskott Här nedan kommer våra favoriter på D-vitamintillskott. Vi har även veganska alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *